Houd de zaag scherp!

7-habits-of-highly-happy-people1Tegen het eind van mijn werkzame leven in loondienst ging ik met wat collega’s naar een zogeheten ‘Houd de zaag scherp!’-sessie van het Stephen Covey Instituut in Amersfoort. Stephen Covey is vooral bekend van zijn boek ‘De Zeven Eigenschappen Van Effectief Leiderschap’, kortweg The Seven Habits. Ik heb daar al diverse keren over geblogd, zie de blogs over Stephen Covey, Zijn GedachtengoedDoelen stellenVan Afhankelijk Naar OnafhankelijkDe DoorbraakMoeten Versus KiezenOvertuigingen en Doorbraken.

Bron: Wake up your mind
Bron: Wake up your mind

Houd de zaag scherp! is de zevende eigenschap en betekent dat het verstandig is om voortdurend in jezelf te blijven investeren, door opleidingen te volgen, je als mens te ontwikkelen en aan jezelf te blijven werken, zowel fysiek als mentaal. Het gaat er kortweg om dat je je effectiviteit voortdurend vergroot of verhoogd.

Van te voren staat in het programma van de sessie beschreven wat voor workshops er zullen zijn. Ook deze keer konden we weer uit vijf kiezen: bewegen op het werk, mindfullness, omgaan met klanten, gedragsverandering en een workshop genaamd The Gift. Als je het programma van te voren leest, maak je een gerichte keuze welke je gaat volgen, als bij een menu. Je mag er slechts twee volgen, maar je zou ze wel alle vijf willen doen.

Bij aanvang van de middag, vertellen de workshop leiders, bij wijze van introductie, waar hun workshop over gaat en waarom je die van hen zou moeten kiezen. Met iedere keer als resultaat, dat ik mijn oorspronkelijke, gerichte keuze laat varen en twee andere kies. Daardoor heb ik deze laatste keer van te voren niet eens meer naar het programma gekeken.

Bjorn Aris
Bjorn Aris

Als ik overigens terugkijk op alle workshops die ik de afgelopen jaren heb gevolgd, springt vooral de workshop van Samurai-strijder Bjorn Aris er uit. Wat een sessie was dat! Deze man stopte rond zijn 38ste met werken, verliet huis en haard (en Nederland) en ging zonder bezittingen of iets naar het Verre Oosten om zich te bekwamen in de Samurai krijgskunst en alles wat er mee samen hangt, zoals filosofie, legendes, emoties en wapens. Voor meer informatie hier een link naar Bjorn Aris.

Ik ben deze keer naar mindfulness en gedragsverandering gegaan, omdat ook nu weer, als gezegd, de wervende introducties mij aanspraken. Leuke en inspirerende workshopleiders.

Bron: Kulturhus
Bron: Kulturhus

Bij mindfullness gaat het om aandacht. Je volle aandacht met al je zintuigen voor wat je doet op het moment zelf. Als je koffie drinkt, heb je al je aandacht voor het koffie drinken en doe je niet tegelijkertijd iets anders. Als je eet, eet je, als je met iemand spreekt, spreek je met en luister je naar hem of haar. Dus leven in het moment, zijn in het moment. Het hier en nu. Bij de bijbehorende meditatie gaat het erom dat je jezelf, de mind, traint in het concentreren. Focus leren. Leren te zijn in het moment. Het resultaat van mindfullness is, zo word je verteld, dat je gelukkiger wordt, dat de kwaliteit van je relaties verbetert. Dat wat je doet, werk of anderszins, gaat beter.

Gedragsverandering gaat over het bereiken van bedrijfsdoelen. Formuleer je doel. Dat wordt het WBD, het Waanzinnig Belangrijke Doel. Beweeg vervolgens iedereen in de organisatie naar dat doel toe. Te beginnen met de top van het bedrijf, dan de afdeling- en teamleiders, vervolgens de teams en uiteindelijk de individuele medewerkers. Zo creëer je draagvlak voor de veranderingen. De uitdaging zit immers in de definitieve verankering. Hoe zorg je ervoor dat de veranderingen beklijven en dat het niet slechts een eenmalig kunstje is. Dit zag er goed en krachtig uit. Voor meer informatie klik hier.

Eén reactie op “Houd de zaag scherp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *