Bruisend Shanghai

Miljoenenstad

shanghai
Bron: The China Magazine

Ruim twintig jaar geleden reden ze hier nog op de fiets. Nu is het een hele grote, overweldigende, bruisende, energieke miljoenenstad: Shanghai. Met grootste haven ter wereld. Onlangs bracht ik er een bezoek aan, zie mijn eerdere blog over de treinreis van Shanghai naar Beijing. 

Zesde stad

Nanjing Road
Nanjing Road

Er wonen ruim 22 miljoen mensen. Daarmee staat de stad op de zesde plaats van het lijstje van grootste steden ter wereld (zie deze website voor de tien grootste steden ter wereld). Op sommige plaatsen, zoals op de vijf kilometer lange, groots en indrukwekkende

winkelstraat Nanjing Road, lijkt het wel of bij wijze van spreken alle 22 miljoen Chinezen uit Shanghai daar zijn. Zóveel mensen. Zo’n drukte.

Allemaal een smartphone

Zo op het oog ontbreekt het ze aan niets. Ze lopen allemaal met een smartphone, oortjes in, volle tassen en ze gaan goed gekleed. Op een enkele bedelaar na, overigens. Die ligt slapend op het troitoir, midden tussen de wandelaars, een bakje voor de muntjes naast zijn hoofd.

Bijzondere wijkenimage

Bijzondere wijken zijn en ik wandel er met veel plezier doorheen. The French Concession is er zo een. Een gezellige wijk met typisch Oosterse straatjes en markten. In het verleden werd je in zo’n omgeving nog al eens door over-agressieve verkopers aangklampt, soms tot vervelens toe. Dat is niet langer het geval: de winkeliers zijn te druk met hun smartphones!

De Bund en Pudong

imageOok heel bijzonder is de Bund, een eindeloos lange wandelpromenade langs de rivier de Huangpu. Schitterende negentiende-eeuwse gebouwen staan er aan. Aan de overkant ligt Pudong. Dat is het uit de grond gestampte financiële hart van de stad, met prachtig gevormde kantoortorens en het Shanghai ‘landmark’, de Oriental Pearl Radio&TV Tower, 468 meter hoog. ’s Avonds zijn de kantoren verlicht, wat spectaculaire beelden oplevert.

Shopping mallsimage

Allerlei indrukwekkende, overgrote en glamour-achtige shopping malls wisselen elkaar af. Ze zijn verbonden met een kilometerslange, ja ook nu weer… wandelpromenades. En daarvan is de bijzonderheid dat ze tezamen één groot viaduct vormen. Dus ‘op één hoog’ én op de begane grond lopen de talloze wandelaars van en naar de shopping malls en andere zaken zoals de onvermijdelijke Starbucks Coffee en de Apple Store.

Wat een stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *