Stephen Covey 1, zijn gedachtengoed

Wel eens gehoord van Stephen Covey? Hij is een goeroe uit Amerika en vervult een leidende positie op het gebied van management en leiderschap, de daarbij behorende vaardigheden en technieken en vooral gedrag. Waar gaat het over?

Het gedachtengoed van Stephen Covey bepaalt, als ik voor mezelf spreek, in grote mate wat, wanneer, hoe en waar ik iets doe of waarvan en wat ik van iets vind. Voor de goede orde, niet op religieus gebied. Daar gaat het niet over. Ik vind daar wel iets van, maar niet nu.

Het gaat bij Covey om zakelijke én persoonlijke ontwikkeling. Zijn gedachtengoed is universeel, is vanzelfsprekend. Hij heeft het op een eenvoudige en begrijpelijke wijze  opgeschreven in zijn boek The Seven Habits Of Highly Effective People, in het Nederlands vertaald als ‘De Zeven Eigenschappen Van Effectief Leiderschap’. Ik zelf spreek liever van ‘gewoonten’ in plaats van ‘eigenschappen’. Dat betekent dat je het kunt aanleren. ‘Eigenschappen’ heeft voor mij meer iets dat je dat bij je geboorte mee krijgt.

Dat het tegelijkertijd universeel en vanzelfsprekend is, blijkt uit bijvoorbeeld de eigenschap (de tweede), Start With The End In Mind (‘Begin met het einddoel voor ogen’). Of de derde eigenschap: First Things First (‘Het belangrijkste eerst’, of, stel je prioriteiten). Zóvanzelfsprekend. Johan Cruijff zou zeggen: ‘da’s logisch’. Het einddoel voor ogen geeft je focus. Ook al kun je soms niet recht op je doel af gaan, het is dan goed dat je weet wat dat doel is als (tijdelijk) een andere route moet worden gevolgd om je doel te bereiken. Je wéét waarom je dat doet. Want je hebt immers het einddoel voor ogen.
 
En je begint met het belangrijkste eerst. Oók vanzelfsprekend. En begrijpelijk. Lastiger is het soms om in de praktijk te brengen.  Kijk maar eens naar hoe sommigen met details worstelen. Ze zijn druk bezig met allerhande kleinigheden en verliezen dan en daardoor het doel uit het oog.
 
Wat helpt in zo’n geval, is om dit gedachtengoed van Covey steeds in je achterhoofd als het ware bij de hand te hebben. Het gaat je activiteiten, je gedrag richten. Als je met details worstelt, neem dan een Covey gewoonte in  gedachten, bijvoorbeeld de one-liner ‘First Things First’ en je weet wat je te doen staat. Namelijk, even de tijd nemen om te bezien wat belangrijk is en daarmee te beginnen.
 
Dit is mijn eerste blog over Stephen Covey. Ik hoop er nog een aantal aan toe te voegen.

3 reacties op “Stephen Covey 1, zijn gedachtengoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *