Stephen Covey 3, moeten versus kiezen

Weer eens een keer over het Covey gedachtengoed. We bespraken al eens over overtuigingen en of je daar iets aan kunt doen. Het antwoord was, als je overtuigingen waar zijn, kun je je de vraag stellen of ze in de weg zitten. en als ze inderdaad in de weg zitten, dan is het zinvol er iets aan te doen.

Nu wil ik het over pro-activiteit hebben. Pro-activiteit heeft met kiezen te maken. We hebben een keuze in het leven en dat onderscheidt ons van de dieren. En kiezen, dat doen we voortdurend.
Je zegt bijvoorbeeld tegen jezelf: ik moet nu gaan. Eigenlijk zeg je, ik kies ervoor om te gaan. Ik heb namelijk eerder al besloten dit of dat te gaan doen, ik koosdaarvoor en de consequentie is dan ook dat ik nu moet gaan. Bij het gebruik van moeten hebben we het dus eigenlijk over de consequentie van een eerder besluit.

Bij de consequenties zit vaak de moeilijkheid. We kiezen en vervolgens hebben we moeite met de consequenties. En dan zeggen we, ik moet dit of dat. We realiseren ons niet dat we eerder al gekozen hebben. Onbewust vaak. De oplossing zit erin dat we bewust gaan kiezen en leren de consequenties te zien. Vaak heel eenvoudig hoor. Zie het volgende voorbeeld.
Ik besluit (= ik kies ervoor) vanavond om acht uur naar de bioscoop te gaan en, wil ik dat besluit goed ten uitvoer brengen, dan moet ik bijvoorbeeld om zeven uur vertrekken. Dat is de consequentie. Niets mis mee.
Andervoorbeeld: ik kies ervoor om te gaan werken. Ik wil een dak boven mijn hoofd, rente of huur betalen Ik wil naar de supermarkt kunnen, ik wil met vakantie, leuke dingen kopen, etc. De consequentie is hiervan is, dat ik op maandagochtend al weer vroeg op moet en naar mijn werk moet. Wil ik al die dingen kunnen doen die ik net opsom, zal ik dus geld moeten verdienen.
Houdt het dan nooit op? Nee, want ik wíl al deze dingen, daar kóós ik voor. Dus dan moet ik werken en dus in weer en wind, of in de file, naar mijn werk!
Pro-activiteit heeft alles met keuzes te maken. En de consequenties onder ogen zien en dragen. Dat is niet wat je moet, maar waarvoor je kiest!

3 reacties op “Stephen Covey 3, moeten versus kiezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *