Doelen stellen

Bent u ooit wel eens in aanraking gekomen met de kracht van bewuste intentie? Je wilt iets en door het willen, gebeurt het? De wil iets te kunnen, iets neer te zetten of te bereiken? Ik heb voor u het verhaal van Ron Zwerver, een volleyballer op Olympisch niveau.
Hij nam zich voor om met zijn team en een aantal mensen er omheen, Olympisch goud te winnen. In Barcelona 1992. Alles werd ten behoeve van dit doel in het werk gezet. Het was de Seven Habits van Stephen Covey in alle hevigheid actief.

Het team stelde zich een einddoel voor ogen (habit 2), namelijk het winnen van de de finale en dus Olympisch goud, en wel in Barcelona in 1992. Het team begon met de eerste stap naar het doel (habit  3, prioriteiten stellen), samenwerking onderling en met alle betrokkenen rondom het team (habit 4, een plus een = tien), de zaag scherp houden (habit 7, in dit geval trainen en focus behouden). Dit zijn de belangrijkste Covey-habits die hier aan het werk zijn geweest.
Het team stond inderdaad in de finale tegen Brazilië en … verloor. Weg droom? Nee, “dan winnen we toch goud in Atlanta”, zeggen ze direct na het verlies tegen elkaar.

Vier jaar later, in Atlanta in 1996, staan ze er opnieuw. Weer in de finale. Tegen Italië dit keer. Brazilië is al eerder in de reeks met succes verslagen. Ik heb voor u het You Tube filmpje waarop de wedstrijd bijna ten einde is. Nog zo’n vier minuten te gaan en het staat gelijk: 12-12. Daar begint het filmpje….https://www.youtube.com/watch?v=8uVLV7DDGOI

https://youtube.googleapis.com/v/8uVLV7DDGOI&source=uds
 
 
U ziet dat het Nederlandse team met Ron Zwerver in het Omni Coliseum van Atlanta in de finale tegen Italiëspeelt. In een zinderende vijfsetter krijgt eerst Nederland een matchpoint, later krijgt Italië er een. Op het tweede matchpoint van Nederland slaan de Italianen na een smash van Ron Zwerver, de bal langs de verkeerde kant van de antenne over het net en zo wordt Nederland Olympisch kampioen. De kracht van het willen, van het einddoel voor ogen stellen en de focus daarop houden, heeft zijn vruchten afgeworpen.

2 reacties op “Doelen stellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *