I Have A Dream

Hoe kom je erachter wat er in een bedrijf speelt? Bij mijn bedrijf probeerden we daar op de volgende wijze achter te komen. Het sleutelwoord is ‘kernwaarden’. Het DNA van een bedrijf. Ongeacht de mensen die er werken, is het voor het bedrijf kenmerkend, door de jaren heen.

Bottum-up

We gingen met het ontwikkelen van kernwaarden aan de slag. ‘Bottem-up, zoals dat heet. Dat werkte uitstekend. Ze werden niet in een kernwaardencommissie verzonnen en van bovenaf opgelegd. We zijn met vier groepen van ongeveer tien mensen, bestaande uit een doorsnee van het bedrijf, twee dagen ‘op de hei’ erachter gekomen wat deze kernwaarden waren. Nadat dit gereed was, hebben we met het hele bedrijf de kernwaarden omarmd. Door de bottem-up aanpak ging dat als vanzelf.

Vernieuwend

Dankzij deze aanpak woei er een vernieuwende wind door het hele bedrijf. Op enig moment bedacht iemand dat als iedereen een verhaal over de kernwaarden zou schrijven, we er achter zouden komen, wat er allemaal in de organisatie speelt.

Droom

We gaven alle medewerkers de opdracht om een verhaal voor het volgende jaar te schrijven. De titel moest luiden: ‘I Have A Dream’ en de tekst begint met: ‘Het is 2 januari en ik….’ Vervolgens mocht je schrijven wat je wilde, zolang het maar met je werk of het bedrijf te maken had en de kernwaarden erin verwerkt waren.

Adembenemend

Het leverde adembenemende verhalen op. We vroegen een aantal mensen hun verhaal voor te lezen. Prachtige dingen werden er verteld. Mensen kropen uit hun schulp. Een enkeling maakte er een show van. Medewerkers leerden elkaar op deze wijze anders kennen. Net als tijdens de ontwikkeling van de kernwaarden, verdiepte de onderlinge band zich.

Thema’s

Nadat we de resultaten binnen hadden, onderzochten we de verhalen en wat bleek, bepaalde thema’s kwamen telkens weer terug. Zo was een van de thema’s communicatie (‘we zijn onvoldoende op de hoogte’), een ander betrokkenheid (er was een sterke familiegevoel). Of hoe om te gaan met ideeën die in de organisatie leven (‘wordt niets mee gedaan’). Ook ICT, de systemen en hun werkwijze kwamen telkens weer terug.

ICT

Zo lazen we over ICT onder andere: ‘Het is 2 januari en ik kom op kantoor, ik doe de computer aan en… hij doet het onmiddellijk’. Dat betekende dus dat hij het bij het schrijven van deze droom niet deed: mensen kwamen ’s ochtends op kantoor en de opstarttijd was veel te lang. Ze gingen tijdens het opstarten koffie drinken en kletsen. We maakten er een project van en op 2 januari bleek het probleem verholpen. De droom kwam uit.

Video podcast

Ook met de andere thema’s zijn we aan de slag gegaan. Zo kwam er een videopodcast ter verbetering van de onderlinge communicatie. Met nieuws uit het bedrijf (met een heuse ‘anchorwoman’), items over projecten, hobby’s van medewerkers. Zo zagen we een video over iemand die in z’n vrije tijd voetbaltrainer bleek te zijn, een penningmeester van een bejaardencentrum, een veganiste, een marathonloper. Er was een rubriek om leidinggevenden beter te leren kennen en we kwamen ook bij de medewerkers thuis, in de rubriek Keukenprins(es).

Een bijzonder proces met een bijzondere uitkomst die het bedrijf veel heeft gebracht.

Eén reactie op “I Have A Dream

  1. Ja Rudolf een berichtje van Marjan wachters. ik was in the mood. heel soms volg ik je blog. och het is wel leuk om te lezen. Maar eigenlijk lees ik niet zoveel over jezelf. Wel over alles wat je allemaal meemaakt. Dat is jammer, ik zou wel willen weten hoe het echt met je gaat. Mijn leven is wel veranderd, ik ben een van mijn kinderen kwijtgeraakt(Lotte). Dat is nu 4 jaar geleden. ik moet zeggen ik kan er nu goed mee omgaan. Dat doen de andere kinderen en mijn man ook. Ik hen nu 5 kleinkinderen. Een kleinkind is geboren op 8 juli 2014 in Den Haag. Hij heet Florian. ik heb laatst ook nog je zus Dorine ontmoet. zij maakt mooie dingen. Het was een prettig onderhoud(mijn tweelingzus Marike was erbij). morgen ga ik met mijn Willem naar Bulgarije(tegen de grens van Griekenland , in de buurt van Theassaloniki). Ondanks een zeer slechte rug regelt hij het daar aardig. eindeloze hectares met rozen. Als je een andere cultuur leert kennen en dat intensief, kom je weer met beide benen op de grond te staan met je mening( polder Nederland). Gr Marjan Wachters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *