Verkiezingen

Vandaag zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Ik heb inmiddels gestemd. Om een uurtje of negen. Op de VVD, ook voor Jolan, want zij heeft geen tijd vandaag. Het is een recht en een plicht ineen. Ik vind het altijd leuk om te doen.

 

 

Zwevende kiezer

De verkiezingstrijd zelf – ruwweg vanaf het begin van dit jaar – vond ik niet zo bijzonder. Ik weet wat ik ga stemmen, ik ben geen zwevende kiezer, nooit geweest. Ik heb ooit wel eens getwijfeld – dat is iets anders dan zweven – maar ik kwam altijd weer bij de VVD uit. De VVD is voor mij het meest aansprekend vanwege het no-nonsense karakter van zowel de partij (in de Tweede Kamer) als hun standpunten.

Klimaatverandering

Waar ik het niet mee eens ben is de houding en het standpunt jegens de klimaatverandering. Ze moeten daar meer aan doen en meer in investeren. De wijze waarop andere partijen daarmee omgaan spreekt me meer aan. Bijvoorbeeld bij partijen als GroenLinks en D66. Zelfs de Partij voor de Dieren heeft daar een punt. Niet verwonderlijk natuurlijk.

Debat

Niettemin hebben we thuis gisteren toch naar het slotdebat op NPO 1 gekeken. Dat was best leuk. De standpunten kunnen we bij wijze van spreken dromen, maar dit debat, zoals Asscher tegen Wilders, vond ik goed. Beter dan andere debatten. Spannend ook, want ik had vooraf voorspeld dat Wilders gehakt van Asscher zou maken. Die man is veel te vriendelijk. En Wilders een gewiekst debater. Maar dat gebeurde niet, eerder andersom.

 

Rutte

Enfin, ik hoop de dat VVD de grootste wordt en blijft zodat Rutte door kan gaan. Ik vind hem goed. Denk aan de wijze waarop hij het Oekraïne referendum gedrocht heeft opgelost. Met zijn geitenpaadje. In de verkiezingen geen issue meer. Heel knap gedaan. Ook de wijze waarop hij destijds het Lenteakkoord sloot, respectievelijk meerderheden in de Eerste Kamer bewerkstelligde, vind ik knap. Dat is leiderschap. Oplossingsgericht. Daar houd ik van. Ik vind hem niet onbetrouwbaar. Partijstandpunten zijn er om in te ruilen. Dat begint tijdens de formatie (Het Zwarte Gat – zie een eerdere blog hierover  en een verwijzing daarnaar onderaan deze blog) en gaat daarna door. Het is de prijs van coalitievorming en samenwerken, ook in EU-verband. Het is een van de resultaten van de werking van democratie. Slechtere resultaten zijn er ook: denk aan de opkomst van het populisme en de vernietigende werking die daarvan uitgaat. Democratie maakt ook dat mogelijk.

Er is ook een gevaar, als hij doorgaat. Op den duur kan hij te lang op de post blijven zitten. Dan krijgt men genoeg van hem, respectievelijk, hij krijgt er zelf genoeg van en dat voelt men aan. Dat is niet goed voor het land. Recente voorbeelden zijn Lubbers en Kok (de laatste wat minder). Rutte dient op tijd op te stappen. Ook dat is leiderschap.

 

Het Zwarte gat

De kiezer spreekt vandaag en vanaf morgen dus eerst de formatie. Het Zwarte Gat waarin alle beloften en standpunten verdwijnen, opent zich …

 

De blog over Het Zwarte Gat vind u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *