Meningen over Donald Trump

donald-trump-Laatst was ik weer eens in de VS, ik reisde samen met een vriend per auto van Washington
DC helemaal naar de Florida Keys. Een ‘roadtrip’. Onderweg interviewden we Amerikanen over wat ze van Donald Trump vonden. De resultaten verrasten. Een aantal die eruit sprongen, vermeld ik hier.

De Confederacy

In North Carolina spraken we met de hotelmanager van ons hotel. Hij was zwart en
onmetelijk dik. Hij beweerde het land te zullen verlaten, als Trump zou worden gekozen. Hij vond Trump een hele slechte ontwikkeling en maakte zich grote zorgen. Ook de Confederacy en zijn Confederate vlag vond hij een belediging aan het adres van alle zwarten en minderheden.

Confederacy, u weet wel, van de Amerikaanse burgeroorlog: de zuidelijke staten van de VS trachtten zich in 1860 van de Unie af te scheiden. Zij wensten het behoud van de slavernij. Het Noorden daarentegen wenste de Unie te behouden. Later kwam daar de afschaffing van de slavernij bij. Het gevolg was een bloedige burgeroorlog (1861 – 1865). Deze afscheiding (‘secession’)  van de Unie noemde zich de Confederate States of America (CSA). Met een eigen president, Jefferson Davis, een vlag, die je nog steeds overal in het zuiden ziet en een eigen leger.

us_secession_1860Hoe is het mogelijk, zo vroeg de hotelmanager zich af, dat ruim honderdvijftig jaar na de burgeroorlog, het gedachtengoed van de verliezende kant (de zuidelijke staten) nog zo springlevend is. Want de Conferadecy stond voor hem gelijk aan racisme en behoud van slavernij. En, meende hij, dat hebben wij inmiddels toch wel achter ons gelaten.

‘The Deep South’ en de afscheiding

image
Confederacy Museum, Greenville, SC

We reden door de staat South Carolina – ook gelegen in ‘The Deep South’ met zijn eigen tongval of ’the southern drawl’- en bezochten in het stadje Greenville, SC een museum over de Confederacy. De beheerder was een overtuigd Confederate. Verrassend aan zijn verhaal was dat hij de burgeroorlog anders noemde: ’the war of Northern aggression’ en ’the war of secession of the South’. Hij vond dat het Zuiden zich nog steeds van de Unie diende af te scheiden. Een boek dat deze zaak bepleit, kregen we van hem cadeau. Hij meende bovendien dat de VS zich in tenminste vijf aparte staten diende op te splitsen: Hawaii, Alaska, New England (het Noord-Oosten van de VS), het zuiden en de rest. Of de staten van die ‘rest’, waaronder Californie en Texas, zich ook moesten afsplitsen moesten ze zelf maar uitzoeken.

Daarnaast was hij – dat was niet zo verrassend – een Trump aanhanger. De simpele reden die hij gaf was dat Trump ‘no politician’ is en dat is wat dit land naar zijn idee nodig heeft.

Truckstop in Georgia

IMG_5748Bij een tankstation van een truckstop in de staat Georgia, raakten we aan de praat met de cassiere. Tot onze verrassing bleek ze helemaal geen Trump-aanhanger. Dat hadden wij wel verwacht, mede door de omgeving waar we ons bevinden en waar de Tea Party, ‘gun stores’ en wederom de Confederate vlaggen welig tieren. Ze vond zijn stelling dat iemand die arm was ‘niet hard genoeg zijn best had gedaan’, verfoeilijk. Ze redeneerde als volgt: “ik heb zes kinderen. Ik leef van salarisstrook naar salarisstrook. Als er iets gebeurt, bijvoorbeeld een kapotte wasmachine, dan heb ik meteen een schuld. Hoe kan ik uit deze cirkel komen, terwijl ik twaalf uur op een dag in twee banen werk! Nee”, zei ze, “Trump snapt ons niet. Hij gaat dan ook niet winnen”.

Nederlanders in de VS

Dat brengt mij op een volgend bezoek. In Georgia, spraken wij met voormalige Nederlanders in de ‘Cotton Belt’. Ze waren Amerikaan geworden en overtuigd Republikein, wat verrassend voor Nederlanders is, meenden wij. Bij Nederlanders, zeker als ze op latere leeftijd zijn geëmigreerd, is de verzorgingsstaat met de paplepel ingegoten. Dan staat het Donald Trump en Tea Party gedachtengoed van ‘ieder voor zich’, wat verder van je af. Dus Trump zagen ze wel zitten…. en Obama kon niet snel genoeg vertrekken. Wat hadden ze genoeg van die man.

Trump

Trump krijgt het nog zwaar. De minderheden moeten hem niet. Hij beledigt ze, bedreigt ze en komt niet met oplossingen. Hij gaat het niet redden. Spannend wordt het wel….

5 reacties op “Meningen over Donald Trump

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *