Clinton versus Trump

img_0220Het is Clinton versus Trump. In Amerika stem je op ‘election day’ op veel meer kandidaten dan alleen de volgende president. Naast de stem op een presidentskandidaat wordt er voor de Senaat gestemd, het Huis van Afgevaardigden, Senaat en Huis van de staat, de gouverneur. Vervolgens stemt men voor de ‘county’ waar ook allerlei officials moeten worden gekozen, waaronder de sheriff. En dan heb je nog de hoofdstad van de county. Daar kies je de ‘mayor’ en vertegenwoordigers in de city council. Misschien vergeet ik er nog een paar, zoals zelfs leden van een schoolbestuur.

img_0215Ik ben in Kissimmee, Florida, de hoofdstad van Osceola County, een van de talloze counties van de ‘Great State of Florida’, zoals ze dat hier zeggen. Ik mag het spektakel dus van redelijk dichtbij meemaken. Gisterenavond zelfs van heel dichterbij. Ik liep in Kissimmee tegen een ‘Polling Station’ aan, waar ‘early voting’ plaats vind. De weg ernaar toe is bezaaid met bordjes met de kandidaten erop. Ergens was een bord voor kandidaat mayor Ortero. Hij stond er zelf achter en probeerde me over te halen op hem te stemmen. De rij naar het polling station was lang en de democraten die we spraken waren daar blij mee.

img_0205

Florida is een ‘swing state’ en op moment van schrijven, drie dagen voor de verkiezingen, is de stand voor Clinton – die landelijk heel licht voorstaat – en Trump in deze staat gelijk: beiden 47 procent. Ongelooflijk spannend dus. Zo spannend, dat president Obama naar Florida komt, uitgerekend naar Kissimmee, om voor Hillary Clinton campagne te voeren. Ik heb twee dagen geleden naar zijn toespraak in ‘swing state’ North Carolina gekeken en het was adembenemend (zie youtube filmpje onderaan). Wat kan die man spreken en de menigte opzwepen. Een buitengewoon sterk wapen voor Hillary. En dan hebben we ook nog Michelle Obama die inmiddels nauwelijks voor hem onderdoet.

FBI: beoordelingsfout

De tv heeft het nergens anders meer over, alle nationale zenders zijn dezer dagen geheel en alleen maar met de strijd tussen deze twee extreme giganten bezig. Steeds is er weer nieuws, het laatste de grote bombshell de FBI die zich – naar mijn mening ongepast – ineens met de strijd bemoeide door andermaal over een nieuw onderzoek naar de emails van Clinton te beginnen. Zonder enige substantie. Wat een beoordelingsfout! Hier zal nog lang over worden nagepraat. Er is een protocol dat voorschrijft dat twee maanden voor de verkiezingen er geen gevoelig nieuws naar buiten mag worden gebracht. Wikileaks verbleekt hierbij. Op de polls heet de mededeling een behoorlijk effect en daarmee dus ook op het stemgedrag.

img_0214Enfin, het bijzonder en spannend, maar ook beklemmend. De maatschappij hier is gespleten. Dat wisten we al. We stellen het in onze korte gesprekjes met mensen andermaal vast. Over een ding zijn ze het wel allemaal eens: wat er in het land gebeurt wil niemand. Maar de politici zijn ingegraven. Ze bewegen niet, zijn druk elkaar te bestrijden, de Replubikeinen voorop. Het signaal van het volk wordt genegeerd, met alle gevolgen – ook voor ons in Europa – vandien.

Ik meen nog steeds dat Hillary zal winnen, maar dat Trump het wordt is helaas nog steeds niet uitgesloten…..

Voor het you tube filmpje van president Obama in North Carolina, klik hier. Eerdere blogs over de VS, Florida, Trump en de verkiezingen klik hier en hier en hier en hier. Voor Florida en The Sunshine State zie hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *