Den Haag en de Fred

Den Haagimage

Ik heb al eens over steden geblogd (zie linkjes onderaan), wereldsteden zoals Londen en Berlijn, het stadsgezicht van Amsterdam, maar nog niet over Den Haag. Laat ik er eens wat over schrijven.

Den Haag, ‘stad met je lege paleizen’, zong Paul van Vliet in 1966 ter gelegenheid van het voorgenomen huwelijk van Prinses Beatrix met Prins Claus. Zij heeft dat ter harte genomen, want ze heeft er jaren gewoond.

imageStad van Vrede en Recht

Het is de residentie dus. Ook de landelijke politiek zetelt er met de bijbehorende reuring. Den Haag profileert zich als dé internationale stad van vrede en recht. Die claim wordt onder meer gebaseerd op het symbool hiervan, het uit 1913 stammende Vredespaleis. Daardoor zetelen inmiddels onder meer het Joegoslavië-tribunaal, het Internationale Strafhof en talloze andere organisaties in Den Haag (www.denhaag.com/nl/vrede-recht). Zo ook het minder bekende OPCW, Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (www.opcw.org). Deze organisatie won in 2013 de Nobelprijs voor de vrede.

World Forumimage

Het aloude Congresgebouw werd daartoe tot World Forum (www.worldforum.nl) gedoopt en ik kan er niet omheen, er zijn sindsdien talloze grootse internationale bijeenkomsten van wereldniveau gehost. Klap op de vuurpijl was in maart 2014, de bijeenkomst van wereldleiders, waaronder de presidenten Obama, Poetin en Xi Jinping, vanwege de Nuclear and Safety summit (Nuclear Safety Summit 2014 The Hague).

Hagenaars, Hagenezen

Er zijn Hagenaars (wonend op het zand van de duinen) en de Hagenezen (wonend ‘achter de duinen’, op de klei). De grens wordt door de zich eindeloos uitstrekkende Laan van Meerdervoort gevormd, westelijk daarvan de Hagenaars, oostelijk de Hagenezen. De derde groep wordt door de expats gevormd. Ze werken op de ambassades, het hoofdkantoor van Shell, het Internationale Strafhof en al die andere internationale en Europese organisaties, zoals Europol.

De Fredimage

Als ik ‘de Fred’ schrijf weten Haagse inwoners meteen waar het over gaat: de lange, enigszins deftige winkelstraat Frederik Hendriklaan in het Statenkwartier. Het is een gezellige straat, een A-locatie, met restaurants, cafés, stalletjes, een paar dure winkels maar ook Blokker, Kruidvat, Zeeman en Albert Heijn zijn er gevestigd. Ook bevindt zich er een aantal slagers, bakkers en prijzen winnende kaas- en viswinkels. Een hele gewone straat dus, goed om te ‘strollen’. Eigenlijk is het een lange dorpsstraat ín de stad. De Fred ligt tegen Scheveningen, het Haagse ‘beach resort’, aan.image

imageWinkels komen en gaan, maar sommige winkels zitten er al decennia lang, zoals boekhandel Paagman, die inmiddels allerlei nevenactiviteiten, zoals lezingen en boeksigneringen, organiseert, mede waarom hij het zolang volhoudt. Het komt voor dat een bekende winkel waar we geregeld kwamen er ineens niet meer is, zoals kantoorboekhandel De Vulpen. En soms staan we voor een leeg pand en vragen ons af wie daar ook al weer zat. Maar lange leegstand kent de Fred niet, wat een populaire winkelstraat kenmerkt. Keerzijde daarvan zijn de hoge huren. Het vertrek van winkels heeft vooral daarmee te maken.

Paul van Vlietimage

En Paul van Vliet? Onlangs nog bezong hij Den Haag opnieuw, tijdens een jubileum uitvoering: ‘Den Haag, stad met je volle moskeeën….’. Ook dat kenmerkt Den Haag.

 

Klik hier voor drie eerdere blogs over steden: Londen is een feest!Berlijn en Stadsgezicht Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *