Overweldigend Dubai

imageWat meteen in Dubai opvalt, er is geen ontkomen aan, is de tomeloze, onvermijdelijke hitte die als een wollen, veel te warme deken benauwend over je heen valt. Afgezet tegen de koele airconditioning, zelfs in de bushaltes. Dat lijkt prettig, maar de overgangen van koud naar warm en omgekeerd zijn te groot. Het is iedere keer alsof je tegen een muur aanloopt. Van binnen naar buiten beslaat daardoor je bril. Je kunt even niets zien. Dat duurt wel vijf minuten. Toch vind ik het ook wel prettig. Dat komt misschien omdat we in Nederland zo weinig warm weer hebben. Als het je dan overkomt, krijg je de neiging er ook volop van te willen genieten.

Hotel

imageWe bezoeken Burj Al Arab (de ‘Toren van alle Arabieren’), naar verluidt het duurste en enige hotel ter wereld met zeven sterren. Met een sjiek restaurant, helemaal bovenin op de 27ste etage. Je kijkt je ogen uit. De rijkdom spat ervan af. Dat begint al buiten, met fonteinen, dure auto’s, sjiek geklede mensen. Dit is voor de rich and the famous.
Onze reservering wordt beneden in de lobby al gecontroleerd. Ze laten je niet zomaar toe. Met een snel-lift gaan we naar het restaurant. Je voelt het in je oren.

imageRestaurant

Al Muntaha (klik hier voor een link) is een hip en trendy restaurant. Mooi opgemaakte borden met erg goede kwaliteit eten. Goede bediening, vriendelijke mensen. Goede wijn. Het is donker, dus we zien de verlichte stad, een prachtig uitzicht.

Wolkenkrabbers

imageDeze stad is in iets meer dan tien jaar uit de grond gestampt. Tijdens onze hop on-hop off tour zien we de vele hoge wolkenkrabbers. Daardoor lijkt Dubai op Chinese steden als Beijing en Shanghai. Ook hier zijn bijzondere ontwerpen te zien: twin towers, een toren met een draai erin en andere spectaculaire vormen.

Shopping Malls

Prachtige shopping mall zijn er, alles groot en overweldigend veel. We lopen door een aantal heen, we zien de pracht en praal. Ze zijn er allemaal: bekende topmerken als Louis Vitton, Gucci, Hermes, Armani. We zien een zich over een aantal etages uitstrekkend aquarium, een ijsbaan en een complete skipiste. Je kunt er een skiuitrusting huren, met ski’s, skipakken, -schoenen. Rondom de piste zie je gezellige chalets met terrassen ervoor met mensen die in de kou aan de gluwein zitten. Wij kijken van achter het glas in een t-shirt toe.

imageBurj Khalifa

Tussen de wolkenkrabbers staat de 828 meter hoge Burj Khalifa. Vernoemd naar de huidige leider van de natie. We hebben een ticket om helemaal naar de top te gaan. Met de snellift gaan we eerst binnen een minuut naar de 125ste etage. Je voelt de stijging in je oren. Daar stappen we in een andere snellift om in drieëntwintig seconden naar de 148ste te gaan. De top. Onderweg, hoe snel het ook gaat, word je beziggehouden met een foto- en videoshow over de bouw van de toren. Boven aangekomen lopen we over het observatiedek, eerst binnen en daarna – in de hitte – buiten. We zijn hoog, heen hoog. Vergelijk eens met andere torens als de Euromast 185 meter, de Eiffeltoren 317 meter, het Empire State Building in New York 381 meter en de One World Trade Center/Freedom Tower 541 meter. De Burj Khalifa is als gezegd 828 meter!

Gewonnen landimage

We zien hoe land is gewonnen op de woestijn en ook dat er nog veel plekken te winnen zijn. We zien hoe land op de zee is gewonnen: de inmiddels bekende schiereilanden in de vorm van een palmboom, zoals Jumeirah Palm, het project The World, een kunstmatig aangelegde eilandengroep voor de kust in de vorm van de continenten. We zien de 36 holes golfbaan met prachtige vijvers en fonteinen, stadsdeel Dubai Marina met in de woestijn aangelegde kanalen en Italiaanse gondels, hotel Atlantis met zijn verdronken land-show voor kinderen. Het is allemaal het grootst, het meest, het hoogst, het snelst, langst en het rijkst en het overweldigendst.

Eén reactie op “Overweldigend Dubai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *