Je kunt ook niets doen…

Maak je niet druk, je hoeft niets hoor, na je pensionering. Je mag gewoon niets doen. Maar vaak vind je zelf van wel. Anders de omgeving wel! Ik schreef daar al eens over.

Dus : wat ga je nu doen na je pensionering? Iedereen stelt je die vraag. Om je heen kun je horen: “hij is wel in een gat gevallen!” Is dat zo? Vind je dat vervelend? Zo ja, geef het toe en doe er wat aan. Dat gat heb je zelf gecreëerd. Dus jij kunt het als enige oplossen.

Hoe deed ík dat?

Ben ik in dat gat gevallen? Nou nee! Jarenlang dacht ik het mij dat zou overkomen en toen het zover was, nu alweer wat jaartjes geleden, is het niet gebeurd.

Nieuwe uitdaging

Want ik ben van alles gaan doen: bestuursfuncties bekleden, schrijven, bloggen, oppassen, golfen, en nog veel meer. Koken bijvoorbeeld. Nooit eerder gedaan, nooit eerder geprobeerd, voor mij een nieuwe ‘high risk’ uitdaging dus. Maar het lukte en met veel succes. Mede dankzij 24Kitchen. Videootjes kijken en nadoen. Het resultaat bleef niet uit. Mijn maaltijden worden erg lekker gevonden en eerlijk gezegd vind ik dat zelf ook.

Het is een dagelijkse bezigheid geworden met alle boodschappen, zoals bij Albert Heijn, die er bij horen. Ik maak gebruik van de modernste technieken: ik volg het gps spoor in de desbetreffende Albert Heijn zodat ik de producten goed en snel kan vinden, ik gebruik de app Appie van Albert Heijn om te scannen en te betalen. De portemonnee komt er niet meer aan te pas. Of, als het ding weer eens niet werkt – want dat komt helaas bij de Albert veelvuldig voor – betaal ik mijn zelf gescande boodschappen met de Apple Watch. Dat spaart de kassa en de wachttijden uit.

Functies

Maar dat is niet alles. En dat is maar goed ook, want er deed zich bij het koken een stijle leercurve voor. Inmiddels ben ik met ruim een uurtje klaar. Gelukkig zijn er talloze andere activiteiten bijgekomen, zoals schrijven, bloggen, bestuursfuncties, golfen, zeilen (deed ik al), oppassen op mijn kleinkind en bovenal: drie verbouwingen. Over de meeste van deze activiteiten heb ik wel eens geblogd.

Series en YouTube

Ook doe ik soms niks. Ik lees veel. Lezen is eigenlijk niet niets doen, maar na een actief leven voelt dat wel zo. Ik lees graag en veel. Op de iPad sleep ik duizenden boeken met me mee. Of ik kijk naar een serie op Netflix bijvoorbeeld. Vooral historische, epische series, zoals The Crown hebben mijn belangstelling. Docudrama’s over de oorlog in Vietnam hebben dat eveneens. Of geschiedenis filmpjes op YouTube, bijvoorbeeld over Duitsland, of de groei van de stad Den Haag en Amsterdam. Eindelijk tijd voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *