Paspoort of rijbewijs?

Als je je legitimeert vraag men: ‘paspoort of rijbewijs’. Zo niet op de luchthaven. 

Ik ging destijds, rond 2000 en 2001, veelvuldig met het vliegtuig naar Parijs, vanaf Rotterdam, een kleine, handige en gemakkelijke luchthaven. Wat was het geval?

Dom!

Bij de incheckbalie bleek ik mijn paspoort te zijn vergeten. Wat dom! Geen nood, Zo zei ik tegen mijzelf, ik heb altijd nog mijn rijbewijs. Ik toverde het tevoorschijn. Dat bleek niet voldoende. De voorschriften stellen dat bij het inchecken – wat toen nog helemaal niet online kon – alleen het paspoort voldoet. Hoe nu verder, dacht ik? 

Trap-op-trap-af

Men adviseerde mij ergens op de luchthaven een tijdelijk paspoort aan te vragen. Dat ging ik doen! Gelukkig, de oplossing was in zicht, als een verboden haven waar je (toch) (nog) naar binnen mag. Met wat obstakels, dat wel. Ik dus trap-op-trap-af-kruip-door-sluip-door naar de een of andere afdeling op de luchthaven. Omdat het zo’n kleine luchthaven is, was ik al wat later, dan kan daar, de parkeerplaats is er gewoon direct naast, geen eindeloos gewandel zoals op Schiphol.

Rijbewijs

Op die afdeling aangekomen, begrepen ze meteen wat de bedoeling was, ook dat er haast was geboden. Dus vroeg men mij om legitimatie. Ik toonde mijn rijbewijs. Daar ging men vervolgens enthousiast mee aan de slag en niet veel later en zesenvijftig gulden verder kon ik inchecken met mijn toeristenkaart op basis van mijn rijbewijs. Het leek mij verstandig er het zwijgen toe te doen toen ik weer tegenover de dame achter het loket stond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *