Mauritius, een tropisch paradijs

We waren onlangs met vakantie op Mauritius, een tropisch eiland in de Indische Oceaan en oostelijk van Madagaskar. Ontstaan rond tien miljoen jaar geleden uit vloeiende lava, barstend uit onderzeese vulkanen. Alweer zeven miljoen jaar is de vulkaan niet meer actief is geweest. 

Zuidelijk

Tot onze verrassing bleek het eiland veel zuidelijker te liggen dan verwacht: ter hoogte van Zimbabwe. Ga je op die breedte de wereld rond, dan kom je langs noordelijk Australië  en Rio de Janeiro. 

Aangenaam

Tropisch, dus warm, zonnig en er waait een verkoelende passaatwind. Af en toe regent het uit van die hele korte maar hevige tropische stortbuien. Kortom, het is er buitengewoon aangenaam.

En… een prachtig land! Met glooiende heuvels, rotsen van gestold lava – watervallen, vulkanen, vergezichten, witte stranden, ga zo maar door. Bovendien zijn er prachtige hindoe tempels te bezichtigen en in de stad te genieten van gezellige markten en straten.

Overzichtelijk

Het is een heerlijk overzichtelijk eiland. Slechts ongeveer vier keer zo groot als Texel met 1,3 miljoen inwoners en buiten corona gerekend, een miljoen toeristen. Dat is tevens de belangrijkste bron van inkomsten (‘middelen van bestaan’ noemden we dat op de lagere school). Daarnaast verbouwen ze suikerriet en is het verwerken van textiel, kasjmier uit Pakistan en Bangladesh een belangrijke inkomstenbron.

Hollanders

Sinds 1968 is het eiland onafhankelijk, na eeuwen eerst door de Fransen en later door de Engelsen te zijn overheerst. Als eersten zette overigens de Hollanders in de zestiende eeuw voet aan wal. Ze troffen een onbewoond eiland en vernoemden het naar Prins Maurits, op dat moment Stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht en bevelhebber van de Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Het eiland vormde een steunpunt top weg naar voormalig Nederlands-Indië en werd later weer verlaten toen Jan van Riebeeck in 1652 Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika stichtte. Die tussenstop lag meer op de route. 

Vlag

Heel slim blijken de belangrijkste elementen van het land samen te komen in de vlag die sinds de onafhankelijkheid in het land wappert. Hij heeft vier horizontale banen met de kleuren rood, blauw, geel en groen. 

Rood staat voor de Hindoes, het grootste deel van ‘s lands populatie met meer dan vijftig procent. Rood vond men bovendien belangrijk om als kleur toe te voegen omdat het de kleur van het bloed in het menselijke lichaam is. En rood staat voor een kenmerkende, prachtige rood gekleurde boom, die je overal ziet.

Blauw vertegenwoordigt het Katholieke deel van de bevolking, ruim dertig procent. De kleur is toegevoegd vanwege de kleuren van de hemel en de omringende oceaan.

Het Chinese en Tamil deel van de bevolking vindt zijn weg in de kleur geel. Ook de zon en het strand zijn geel. Strand is de belangrijkste inkomstenbron van het eiland.

Groen vertegenwoordigt het moslim deel van het land. De kleur staat ook voor de vruchtbare weiden, bossen en de tweede inkomstenbron, suikerriet. 

Respectvol

Mauritius is een jonge democratie, met elke vijf jaar verkiezingen. De verschillende bevolkingsgroepen vormen niet ieder een etnische partij, zoals je vaak in andere landen ziet. Er zijn partijen als labour, liberals en confessionele. Men leeft hier vriendelijk en respectvol naast elkaar, vertelde men mij. Het werd ons meteen na binnenkomst door de taxichauffeur duidelijk gemaakt. ‘Men viert hier elkaars religieuze feestdagen’, zei hij. We kwamen niets dan vriendelijkheid en behulpzaamheid tegen. Heel bijzonder! 

Corona

De zeven kleuren gronden

Een minpuntje was de corona test die we voor vertrek terug naar huis moesten doen. Zo efficiënt als het in Nederland was georganiseerd, zo bureaucratisch ging het op dit eiland : rijnen wachtenden omdat drie, vier mensen eindeloze lijsten, die we zelf tijdens het wachten hadden kunnen invullen,  diverse keren overschrijven, elkaar in de weg lopend terwijl ze elkaar goedbedoelde wilden helpen. Het duurde lang. In Nederland hadden we ons voor vertrek ook moeten laten testen: één man die alles deed met een soepele en doelgerichte aanpak. Van te voren waren thuis de vragenlijsten al ingevuld, een korte check van je paspoort, een paar tikken in de computer, hij nam de test af borg een en ander op en binnen tien minuten stonden we weer buiten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *