I Barbari: Excuses aan Rome!

Bronnen: NRC, Il Tempo, ANP

Bar en boos

Onlangs was de wedstrijd AS Roma – Feyenoord voor de Europa-League en een week later de return. Niemand spreekt over deze beide wedstrijden zelf, omdat het beestachtige gedrag van de naar Rome meegereisde hooligans alles overschaduwde. Het wangedrag van de Feyenoord fans in het centrum van Rome was bar en boos. Je schaamt je als Nederlander diep. Kennelijk brengen ook wij, als Nederlandse natie, deze mensen voort.

Het gaat ons aan

Nadrukkelijk spreek ik over ‘wij’ om aan te geven dat het gedrag van onze landgenoten ons als natie aangaan. Daar gaat deze blog over. 

Ik begrijp de houding van de autoriteiten dan ook niet: Feyenoord als club die een een ingewikkeld betoog voor de televisie houdt, op het scherpst van de snede, bang voor aansprakelijkheid. De Nederlandse regering die eveneens een ontwijkend antwoord geeft en niet in de laatste plaats de Nederlandse ambassadeur in Rome: hij weet meteen te vertellen dat de Nederlandse overheid niet voor de schade zal opdraaien.

Communicatie adviseurs

Hebben deze mensen geen woordvoerders of communicatieadviseurs die hen influisteren dat het toch echt onverstandig is om tijdens de hitte van de strijd – niet zijnde de wedstrijd zelf maar die in de media, de volgende dag – dit soort misplaatste uitspraken te doen?

Nederland onwaardig

Op zo’n moment geef je als gezagsdrager aan eveneens geschokt te zijn bij het zien van zoveel bruutheid. Je geeft aan dat het een land als Nederland onwaardig is en je biedt je excuses voor je landgenoten aan. En je voegt eraan toe dat een en ander tot op de bodem zal worden uitgezocht – dat gaat uiteraard even duren, dat zal de vragensteller toch wel begrijpen (die knikt) – maar de schuldigen zullen worden gestraft. Je laat in het midden door wie.

Eind goed al goed

De kijkers en lezers zijn tevreden. Iedereen is het eens. De animali olandesi zullen hun verdiende straf niet ontlopen. Hah!, wordt er gedacht, het recht zal zijn loop hebben. Vervolgens verdwijnt het incident vrij snel van de voorpagina’s. Het onderzoek, dat heus gaat plaatsvinden, kan in alle rust beginnen, videobeelden bekeken, rapporten opgemaakt en overleg tussen de Italiaanse en Nederlandse autoriteiten gestart. Na verloop van tijd kan worden gemeld hoe een en ander is opgelost. Dat de schade gelukkig meeviel en dat de verdachten in kaart zijn gebracht en de processen zijn begonnen. Gelukkig, eind goed al goed!

Rome is boos en terecht!

Maar ga je er op dat moment tegenin en meen je te moeten zeggen, zoals de ambassadeur en de directeur van Feyenoord, dat je er niets mee te maken hebt, dan neemt de verontwaardiging toe en bereik je dat je juist wél over een kam met de hooligans wordt geschoren. Het allerergste is er aan toe te voegen dat de schade wel meevalt.

Omgaan met boosheid

De mensen in Rome zijn boos en terecht. Met die boosheid moet je goed omgaan. Te beginnen door te erkennen dat wij als Nederlanders erbij betrokken zijn. Het is óns team, van een van ónze steden, wíj spelen uit, wíj hebben een team in de Europa-League, enzovoort. We kunnen er niet omheen.

De imagoschade voor Nederland is groot. Dat had anders gekund, slimmer.

En de wedstrijd? Feyenoord ligt er uit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *