Het standbeeld van Nelson Mandela is zoek!

In Den Haag staat sinds 2012 een standbeeld van Nelson Mandela. Daar ben ik blij mee, want de eind 2013 overleden leider van Zuid-Afrika was waarlijk een groot man. Maar niemand weet waar het standbeeld staat! Het staat niet midden op een plein, waar je hem van verre ziet, waar je je auto in de buurt kwijt kunt en waar je om het beeld heen kunt lopen en belangrijke uitspraken van hem kunt lezen. Niets daarvan.

Niemand weet het omdat het beeld namelijk langs een drukke doorgaande weg staat, tussen een hotel en en de Haagse attractie het ‘Omniversum’. Waarom het bij een attractie staat, is mij een raadsel. Het staat niet bij de nabijgelegen internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, OPCW, tevens net als Mandela, nobelprijswinnaar voor de vrede. Weer iets verderop is het World Forum. Je kunt niet anders bij het beeld komen dan te voet of met de fiets.  En als je daar dan bent, staat dat beeld daar plomp verloren. Als je niet weet wie het is kom je daar niet achter. Geen beschrijvend bordje, geen (beroemde) teksten, niets.

Nuclear Securtiy Summit

Eind maart 2014 werd in het World Forum de Nuclear Securtiy Summit gehouden, waarbij zo’n vijftig regeringsleiders aanwezig waren. Ik kan me voorstellen dat de organisatoren het een goed idee leek om het standbeeld van Nelson Mandela daar vlakbij neer te zetten.

Maar nadat de succesvolle top voorbij was, bleef het beeld op die plaats staan. Het staat er nu, als gezegd, geheel verloren, het verkeer raast er langs, het heeft iets van een vergeten beeld.

Wat vindt de gemeente?

Ik zou me kunnen voorstellen dat ook in de gemeente Den Haag stemmen opgaan om het beeld te verplaatsen naar een betere en zichtbaarder plaats. De dialoog op het stadhuis zou als volgt kunnen verlopen:

“Jongens, luister even naar me, Ik heb iets belangrijks, een vraag”, de vraag stellende ambtenaar wacht even tot hij de volle aandacht van de aanwezige, aan de flexplek werkende ambtenaren heeft. “Heeft iemand het beeld van Mandela ergens gezien? We zijn het kwijt”.

“Oh ja, dat is waar ook! Helemaal vergeten” antwoordt een ambtenaar schuldbewust. “Het beeld staat nog bij het Omniversum! Daar hebben we het neergezet in verband met de Summit. Daar moet het dringend weg, want niemand ziet het daar of kan er bij”.

“Oké, wat vinden jullie van het plan om het bij het VredesPaleis zetten? Het staat nu bij het Omniversum, een soort pretattractie. Bij het Vredespaleis staat het toch veel beter?”
“Nou zeker! Goed plan!”

Er komt nu ook bijval van anderen:
“Dat is nog eens een goed idee: zet het standbeeld bij het Vredespaleis en geef Nelson Mandela de erkenning die hij verdient”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *