Huis verkocht!

 

We hebben ons huis verkocht, een nieuw huis gekocht en dat nog niet betrokken. We wonen nu tijdelijk ergens anders. Hoe zit dat?

Verhuren

Al een aantal jaren speelden we met de gedachte om kleiner te gaan wonen. Maar de huizenmarkt zat in de crisisjaren tegen. Niet dat het huis ‘onder water’ stond, maar de opbrengst zou tegenvallen. Het advies was een aantal jaren te wachten. Onderwijl zou de markt weer aantrekken. Als we toch weg wilden om kleiner te gaan wonen, zouden we het huis kunnen verhuren en iets anders, kleiner, kunnen huren. Als de markt eenmaal zou zijn aangetrokken, zeg een jaar of vier, vijf later, zouden we alsnog het huis kunnen verkopen.

Oubollig

We bekeken een aantal appartementen, maar we vonden de meeste oubollige bejaarden flats. We zagen van het hele plan af. In plaats daarvan knapten we het huis op. Het werd geschilderd, nieuw zink op de balkons en nog een paar verbeteringen.

Aantrekkende markt

Totdat de markt inderdaad begon aan te trekken. Ik was er niet echt meer me bezig, maar mijn oog viel op een oktobermiddag toevalligerwijs op een aantal te koop staande appartementen die moesten gaan ontstaan in een oude kantoorvilla aan de Scheveningseweg. Ik fietste er met een vriend langs en hij maakte mij erop opmerkzaam. We stapten af en het toeval wilde dat de verkopende makelaar net naar buiten kwam. Er was in het weekend een open dag geweest en zij kwam de spullen ophalen. Ze liet ons daarop het hele pand zien. Ik was meteen enthousiast. ’s Avonds droeg ik dat op Jolan over. Om een lang verhaal kort te maken: niet lang daarna hebben we een van de vijf appartementen gekocht.

Scheveningseweg

De tijd om aan te gaan nadenken over de verkoop van ons huis brak aan. Eerst dienden we een overbruggingskrediet te regelen en met dank aan de crisis is dat niet zomaar een klusje. Er wordt een diepgaand onderzoek ingesteld. Talloze documenten moeten worden overlegd, twee taxaties, een van de huidige woning en een van de nieuwe. Dankzij een mooie scan app, kreeg ik alles redelijk gemakkelijk naar de bank.

Huis verkopen

Nadat dat rond was, begonnen we aan de verkoop van ons huis. Ook dat is geen eenvoudige zaak meer. Twee technische onderzoeken, een Nen-norm meting voor de precieze oppervlakte, asbest onderzoeken, Energielabel en wat dies meer zij. De foto’s zijn tegenwoordig ook een hele serieuze aangelegenheid. Ze zijn wel erg mooi geworden.
Kortom, een enorm project. maar met succes bekroond! Nadat al het werk was verricht, ontvingen we binnen vijf dagen een bod voor de vraagprijs! Op voorwaarde dat we binnen zes weken het huis zouden verlaten. Dat had met de start van de scholen te maken. We hoefden er niet lang over na te denken. Verhuizers geregeld, middenin de vakantieperiode en weg waren we. We zijn tijdelijk in Amsterdam neergestreken.

Nu is het wachten tot ons volgende huis gereed is, maart volgend jaar. Ook een nogal tevredenstellend project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *