Volvo Ocean Racer

Afgelopen zondag kreeg ik samen met Jolanda de gelegenheid een dagje mee te zeilen vanaf Scheveningen op een boot die met de Volvo Ocean Race had meegedaan. Het bleek de aloude Silk Cut van de voorganger van de Volvo Ocean Race de zogeheten Withbread Round The World Race, u weet wel, die race die Conny van Rietschoten in de jaren zeventig tweemaal won met zijn twee Flyers.

De windverwachting was slecht Bft 3, dus onze verwachting was dat het een rustig dagje zou worden …

Windkracht 6

Dat was dus helemaal geen rustige tocht! Het was windkracht 5 af en toe 6, dus daarmee een fantastisch spektakel! We hebben erg geboft. Het was een wat oude boot, helemaal ‘gerefit’, zoals zij dat noemden. Hij was dus wat kleiner dan de huidige boten die aan de race meedoen, maar dat mocht de pret allemaal niet drukken. Het was enerverend, spannend en een belevenis.

Voor de kust

We voeren kruisend tegen de wind een tijdje naar het noorden, daarna weer terug tot voorbij de haven van Scheveningen en daarna weer kruisend naar de haven. Van half elf tot na drieën waren we op het water.

‘Talenten’

Het gezelschap bestond in de eerste plaats uit wat de organisatie noemde ‘talenten’, jongelui die tot professionele racers worden opgeleid. Die moesten oefenen, op allerlei posities op het schip en onder alle omstandigheden. De gasten, twaalf mensen, gingen mee en mochten helpen. We hebben dus eindeloos, maar wel afwisselend, aan de lieren gestaan.

Nog geen geoliede machine

Ik vond zelf als zeiler, dat de talenten nog wel wat te leren hadden en het geheel vormde nog niet de geoliede machine die je nodig hebt om wedstrijden te winnen. Af en toe, als de schipper niet oplette, kon ik hier en daar een naar mijn idee behulpzame aanwijzing geven. Dat klinkt opschepperig, maar geeft aan hoe laag hier en daar het niveau was. Dit gold zeker niet voor de hele bemanning. De co-schipper, die bij wijze van oefening het commando over het schip voerde, was pas negentien jaar oud, maar een prima schipper. Had het geheel in zijn vingers, had gezag, maar er was ook een jong meisje van zestien dat voor het eerst meeging.

Gesloopt

Niettemin was het een hele leuke dag, zeilend, met de gasten, met de bemanning, er waren broodjes voor onderweg, een drankje na afloop, bij de ‘debriefing’. Heel erg geslaagd. We waren, eenmaal thuis, helemaal gesloopt. Ook al zitten wij zelf ieder weekend op het water, deze boten zijn erg oncomfortabel. Dat zijn wij niet (meer) gewend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *