Corona en zo (8): de horeca moet open, de rest dicht!

In de rubriek over het corona virus – ja het is echt een rubriek aan het worden, dit is al nummer 8 van ‘Corona en zo’! – het volgende: de cijfers zijn weer drastisch gestegen. Gisteren alweer bijna 10.000! de dagen ervoor rond de 9.000.

Black Friday

Men denkt dat het door ‘Black Friday’ komt. Dat zou zomaar kunnen. Als je de beelden van de drukte ziet, kun je niet anders dan concluderen dat het fout moest gaan. Maar het allerergste is het wel voor de horeca. De horeca is al sinds 14 oktober gesloten, dat is nu dus al twee maanden! Je zult maar horercaffer zijn. Alleen een beetje aanrommelen met take away. Het is verdrietig, vernietigend en onrechtvaardig. Ik licht dat graag even toe.

Pizzeria

Gisteren was ik kort in de pizzeria in Den Haag om drie afhaal pizza’s op te halen. We doen dat wel vaker, ook om de lokale horeca wat te steunen. Terzijde: met Kerstmis gaan we dat ook doen. Op alle tafels brandden gezellige kaarsen, alsof er niets aan de hand was. Maar ik zag de maatregelen die men had genomen, om, als er gasten in de zaak hadden mogen worden toegelaten, besmetting te voorkomen. Zoals schermen rondom de in hoeveelheid sterk verminderde tafels. De bediening uitgerust met mondkapjes en plastic kappen, er werd mij vriendelijk een plaats gewezen waar op de bestelling te wachten enzovoort. Prima geregeld.

Verkeersbewegingen

Nu weet ik dat het sluiten van de horeca mede is ingegeven door het idee dat er daardoor minder verkeersbewegingen zullen zijn. Juist dat is inmiddels achterhaald, zie de drukte op Black Friday.  Het gaat niet aan dat er voor IKEA, bouwmarkten, tuincentra en andere populaire winkels rijen wachtenden zijn, ze beleven hoogtijdagen, terwijl de horeca geheel gesloten is.

Dat is onnodig. Beheerst, dus stap voor stap, opengooien!

Nu klink ik overigens net als die zeventien miljoen andere deskundigen, die allemaal menen te weten hoe te verder moet! Ik realiseer me dat! Zo weet ik ook alles van voetbal, vooral van Oranje!

Opengooien en afremmen

De horeca dus voorzichtig, langzaamaan en ‘verminderd’ opengooien en tegelijkertijd de binnensteden, winkelcentra en winkels behoorlijk in aantallen bezoekers afremmen. Alle andere zaken beheerst maar snel deels sluiten.

Perspectief in perspectief

Wat doen we vervolgens met Kerstmis en Oud & Nieuw: laat het dit jaar beide niet doorgaan! Jammer, vervelend en ongezellig, maar er zijn ergere dingen. Velen klagen over gebrek aan perspectief. Als ik dat hoor denk ik steeds aan mijn bijna 94-jarige moeder. Zij had de leeftijd van een middelbare scholier tijden WOII: 13 -18 jaar! Een middelbare scholier tijdens vijf lange jaren oorlog, kun je je voorstellen hoe dat moet zijn geweest? Hoezo nu geen perspectief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *