Corona en zo (2)

Het Corona-virus zet ons leven op zijn kop. Het zijn beklemmende tijden. Al een paar weken. De effecten zijn overal te voelen, wereldwijd, dichter bij huis, in alle sectoren en uiteindelijk thuis. Ook ik heb een werkende partner ineens thuis werken en dat is even wennen: normaalgesproken heb ik het rijk alleen. We hebben afspraken gemaakt, zodanig dat zij kan werken, vooral ‘inbellen’ en ‘video conferencing’ en ik toch gewoon mijn gang in het huis kan gaan. Zij trekt zij zich terug in de woonkamer of de slaapkamer.

Beklemmende tijden

Ik noemde het beklemmende tijden. We baseren ons op de informatie die tot ons komt, proberen ons een genuanceerd oordeel te vormen. En net als bij de voetbal, waar Nederland zeventien miljoen bondscoaches kent, zijn er nu ineens zeventien miljoen virologen. 

Men baseert zich op de scenarios, drie om precies te zijn, we zijn er blij mee en het erover eens, onder de indruk van de premier, die nu ‘ons aller’ premier is en we slaan er ons doorheen. Op het hamsteren na. Dat is niet alleen vreemd, maar ook a-sociaal. Ik doe er niet aan mee, maar ja, ook mijn keukenrollen raken op. Hoe kom ik aan nieuwe? Het lijkt mij een goed idee dat ze per twee worden verstrekt en dat Albert Heijn dat bijhoudt. Mensen kunnen dan naar een andere supermarkt gaan, dat is dan tot daaraantoe. In ieder geval wordt de angel eruit getrokken.

Voordelen

Zijn er ook voordelen aan dit hele corona gebeuren? Ik zou zeggen van wel!

Wat dacht je van de inventiviteit die mensen aan de dag leggen? Of ondernemers die in sommige gevallen buiten op straat hun spullen verkopen. Het onderwijs en digitalisering, thuiswerken, geen files meer, schone lucht, aan alle kanten ontstaat iets nieuws door creativiteit. Ook is het goed dat wij met onze Westerse zelfgenoegzaamheid weer eens met de neus op de basale feiten worden gedrukt: overleven. Herontdekken wat echt belangrijk is. Als je nauwelijks meer kunt reizen, sociale afstand moet houden, sommige spullen uitverkocht zijn, ziekenhuizen overvol dreigen te raken, ministers overwerkt zijn, een beroep op ons allen wordt gedaan ‘een beetje op elkaar te letten’, de premier ineens door het populariteit plafond crasht, dan wordt weer zonneklaar wat echt belangrijk is. Iemand zei dat op deze manier inderdaad de zorg, de politie, het onderwijs, de schoonmakers – ook die bij je thuis – weer op waarde worden geschat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *