Billiton (6): Suriname

In de categorie Mijn Werkzame Leven is deze blog nummer 6 in de reeks over mijn verblijf bij Shell/Billiton. Reeds eerder blogde ik verhalen over mijn ervaringen tijdens mijn allereerste baan bij weegschalenfabrikant Van Berkel. Gevolgd door de MBA-opleiding bij business school IMD te Lausanne. Daarna ging ik aan de slag bij Shell/Billiton.

Uitzending

Na drie jaar werkzaam geweest te zijn bij Shell dochter Billiton, kwam in het voorjaar van 1985 een mogelijke uitzending naar  Suriname ter sprake. Als volgende stap. Spannend! Het alternatief was Shell in Londen. Natuurlijk ook fantastisch. Maar ik wilde niet langer bij wijze van spreken de assistent van de assistent zijn. Want dat werd mijn werk in Londen. Een hands-on job in een echt bedrijf dat was wat ik wilde. Een assignment in Suriname bood die kans.

Decembermoorden

Niet iedereen dacht er zo over. Velen verklaarde mij voor gek. Dat ik de kans naar Londen te gaan liet lopen ten gunste van een of andere bauxietmijn in een ontwikkelingsland. Hoe verzin je het! In de snikhete tropen, met bevelhebber Bouterse die het land in een wurggreep hield. Nog maar kort daarvoor waren de decembermoorden gepleegd. De Nederlandse ontwikkelingshulp was opgeschort. Armoede en schaarste waren het gevolg. Schaarste aan alles. Enfin, ik kon niet wachten!

In eigen hand

Er ontstond gedoe over de uitzending. Het duurde en he duurde. Niemand scheen een beslissing te kunnen of willen nemen. Inmiddels had ik een interview met de general manager van het bedrijf in Suriname gehad. Ook daar hoorde ik niets meer van. Rond augustus vond ik dat het lang genoeg geduurd had. Er moest iets gebeuren! Ik meende de zaak beter een in eigen hand te kunnen nemen.  Dus verklaarde ik aan iedereen die het horen wilde dat ik per 1 oktober in Suriname zou zitten. 

Schuldig

Hoe het kwam weet ik niet. Voelden collega’s zich door die mededeling schuldig? Meenden ze wellicht dat ze nog niets gedaan hadden of de zaken te veel op hun beloop hadden gelaten? Om kort te gaan, exact op 1 oktober vloog ik met de SLM naar Suriname. Ik werd Financial Controller van Billiton Maatschappij Suriname. Het op een na grootste bedrijf van het land en verantwoordelijk voor de winning van bauxiet en verwerking van aluinaarde.

Voor eerdere blogs typ Mijn Werkzame Leven in als zoekopdracht. Dan heeft u ze a llemaal op een rij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *