Abbey Road

Het is vijftig jaar geleden dat langspeelplaat Abbey Road van The Beatles uitkwam en niet veel later kocht ik hem zelf.

Ik heb daadwerkelijk de opwinding van bijna elke nieuwe plaat van The Beatles – elpee of single – meegemaakt. Bijna vanaf het begin. Dus platen als All My Loving, Help, We Can Work It Out, Good Day Sunshine, Lady Madonna, Hey Jude, enzovoort, enzovoort. We volgden de top-40, fietsen iedere donderdagmiddag langs Discofiel, de plaatselijke platenzaak, voor het meest recente exemplaar. Wie stond er op één en wat was er van onze favorieten geworden? Dat was de vraag die ons bezig hield.

Heintje

Ik herinner me dat in het voorjaar van 1968 tot onze teleurstelling Heintje wekenlang de nummer 1 positie bekleedde met ‘Ich Bau Dir Ein Sloss. Vreselijk! Hey Jude van the Beatles verdrong Heintje uiteindelijk gelukkig door niet alleen direct op één te komen, maar daar ook nog eens maar liefst zeven of acht weken op te blijven staan!

Op de radio

Enfin, terug naar Abbey Road. Ik vond hem prachtig. Ik kende alle nummers al snel helemaal uit mijn hoofd en nu nog steeds, vijftig jaar later, als er een nummer van de elpee op de radio wordt gedraaid, begin ik na afloop automatisch met de deun van het volgende nummer.

Remix 2019

De nieuwe uitvoering, de zogeheten remix 2019, is ook weer fantastisch! Alle nummers staan er uiteraard op, maar ook eerdere takes van die nummers. Ik geniet er zo van. Die eerdere takes, de ooit door The Beatles afgekeurde versies, geven nu een kijkje achter de schermen van de opbouw van het uiteindelijke nummer. Je voelt de creativiteit toenemen. Echt mooi om te beleven.

Dwdd

Om de release van vijftig jaar geleden te vieren, had dwdd een speciale uitzending georganiseerd, met interessante ‘tafelgenoten’, zoals minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij vertelde dat bij de uitvaart van zijn vrouw hij en de kinderen unaniem ervoor hadden gekozen om de medley Golden Slumbers/Carry That Weight/The End te laten spelen op het moment dat de kist werd gedragen. Mooi verhaal.

Ook was de band The Analoques bij deze gelegenheid. Zeer de moeite waard. Ze spelen echt letterlijk de muziek. Het klinkt goed en authentiek. Alleen de stemmen zijn uiteraard niet hetzelfde.

The end

En dan is daar aan het eind van deze geweldige LP met het geweldige nummer The End. Letterlijk de laatste klanken van The Beatles samen in de studio, komen tot ons, want dit is de laatste door de groep opgenomen elpee. Als je die laatste d(r)eun hoort, geeft het me een spijtig gevoel: hoe kan iets dat zó groots was zo snel tot een einde komen. Scheiden doet lijden…

Her majesty

Ineens, terwijl je mijmert over dit spijtge gevoel, komt daar, zoals bij dwdd ook gezegd, ineens de ‘hidden track’: Her Majesty. Opbeurend!

Kortom, (nog steeds) blij met Abbey Road.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *