Wat Ga Ik Doen Na Mijn Pensioen

Het Zwarte Gat

Wat ga je doen na je pensionering?

Bron: wwjb
Bron: wwjb

Velen zijn bang voor Het Zwarte Gat, na pensionering. Ineens ben je vrij. Niet meer naar je werk, je kantoor of het instituut waar je werkte.

Je bent vrij, je hebt vrije tijd.

Dus wat ga je in doen? Je hoeft overigens niets te doen, je kunt ook genieten!

Veel adviezen beperken zich tot onliners als, ga wat doen aan je hobby’s, aan goede doelen, aan vrijwilligerswerk, neem commissariaten, dat soort zaken.

Ze waarschuwen bovendien voor het retired husband syndrome (geldt natuurlijk ook voor wife), of wel, omdat je je vrouw of man ineens in de weg loopt, wordt ‘de mentale gezondheid van de ander bedreigd’, zoals in een aantal artikelen valt te lezen. Lees hier meer over dit syndroom.

Maar deze adviezen helpen niet bij de vraag, wat ga je doen?

Hoe ga jij je net verworven vrije tijd invullen? Ze zijn te algemeen, ze geven geen antwoorden.

Deze site wil dat wel doen. Dus oké, daar gaan we.

Stel jezelf de volgende vraag:

Waar word je enthousiast van? Waar krijg je energie van?

Want daar waar je enthousiast van wordt, waar je energie van krijgt, daar kun je de komende twintig, vijfentwintig jaar ook energie uit te halen.

Hier zit de oplossing van dit vraagstuk.

energie1
Bron: A&O Pensioen Services, dynamisch

De hamvraag is dus: waar krijg je energie van?

Om dat te beantwoorden vraag ik je eens na te denken over waar je vroeger energie van kreeg. Toen je nog werkte Wat was dat? Was dat je bezig houden met de strategie van het bedrijf, de administratie doen, financiën, HR, ICT, projecten, notities schrijven, ouwehoeren bij de koffiemachine, met klanten, er op uit trekken om klanten te bezoeken, nieuwe binnen te halen, of wat dan ook. Niet dat dit er toe doet, het zijn hulpvragen.

Want het antwoord op deze vraag is niet genoeg.

Waar het om gaat is niet alleen waar je energie van kreeg, maar vooral ‘waar dat voor staat’.

Nou, zul je zeggen, dat kan natuurlijk ook buiten het werk liggen. Maar dat is maar gedeeltelijk zo.

Dat ‘waar het voor staat’, blijkt zowel binnen als buiten het werk je drijfveer te zijn. Daar krijg je energie van.

Het kan staan voor bijvoorbeeld snelheid, met andere woorden, je hield ervan om in een snelle omgeving te werken, veel actie, veel gedoe om het werk heen. Of avontuur, spannende dingen doen, of de sociale context,  mensen dus of vrijheid, of de thrill van spannenderisicovolle dingen doen, enzovoort, enzovoort.

Je krijgt energie van dingen doen waar je niet moe van wordt. Sterker nog, je wilt ze blijven doen.

Dus zoek uit wat het is en je zult na enige tijd het antwoord hebben op: wat ga ik doen na mijn pensioen.

Ik geef een voorbeeld over mijzelf.

Ik houd van zeilen. Van alles op en rond watersport.

Lemsteraak Roos

Het is van kinds af aan al mijn passie. Niet alleen het zeilen zelf, maar alles wat op en rondom het water en boten gebeurt. Daar krijg ik energie van. Maar op mijn werk kon ik niet zeilen of bezig zijn met de watersport. Hoe zit dat?

Toch had ik op mijn werk ook dingen waar ik energie van kreeg. Na een aantal jaren en diepgaande soul searching, bleek er een overeenkomst te zijn: avontuur! Daar ging en ga ik voor, daar kreeg ik energie van!

Zowel op en rond het water beleefde ik mijn avonturen en zo ook op mijn werk.

Want als een project af was of een lekker lopende notitie of een reeks lastige besprekingen gereed waren, werd het werk saai. Ik ging op zoek naar nieuwe avonturen. Nadat een nieuw avontuur zich aandiende, kwam het energie gevoel weer terug.

Nu dan de switch naar pensioen.

Toen ik met pré-pensioen ging, vroeg ik mij dan ook af waar en hoe ik nu mijn avonturen kon beleven. Naast zeilen en golfen, bleek dat in schrijven mijn nieuwe avonturen te liggen: ik bleek er helemaal in op te kunnen gaan, net als vroeger bij mijn avonturen op het werk. In schrijven kan ik alles kwijt: creativiteit, inventiviteit, doorzettingsvermogen, precisie, enzovoort. Voor mijn persoonlijke blog, klik hier.