Stephen Covey 2, overtuigingen en… doorbraken

Twee oorlogsschepen die voor een oefening deel uitmaakten van een eskader, waren al dagen bezig met manoeuvres in zwaar weer. Op de brug van het schip dat het eskader aanvoerde stond de kapitein. Hij hield alles in de gaten.

Vlak nadat de duisternis was ingevallen, meldde de wacht: “Licht aan stuurboord.”
“Recht of niet?” riep de kapitein.
“Recht, kapitein!” antwoordde de wacht. Er bestond gevaar voor een aanvaring.
De kapitein riep tegen de seiner: “Sein: aanvaring dreigt, verander uw koers twintig graden.”
Het schip seinde terug: “Advies aan u, verander uw koers twintig graden”.
De kapitein riep: “Sein: ik ben kapitein, verander uw koers twintig graden”
“Ik ben luitenant tweede klas,” was het antwoord. “Verander u koers twintig graden”.
De kapitein werd razend. Hij schreeuwde: “Sein: dit is een oorlogsschip! Verander uw koers twintig graden!”
Daarop kwam het signaal: “Dit is een vuurtoren”.
En het schip veranderde van koers.

(Uit: Stephen Covey, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. De bron in het boek luidt: uit: Frank Koch, Proceedings, tijdschrift van het Naval Institute).

Ik heb al eerder over het gedachtengoed van Stephen Covey geblogt. Dat ging over het boek: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Voor de essentie is het beter om de oorspronkelijke Engelse titel te gebruiken: The Seven Habits Of Highly Effective People.

Coveyleert ons om anders te gaan kijken. Je kijkt op basis van je overtuigingen. Overtuigingen die je van je ouders, je leraren, je vrienden hebt geleerd of aangenomen. Ook je werkomgeving draagt bij in de vorm van ervaring en voorbeeldgedrag. En niet te vergeten, de media.
Als je een situatie beziet, oordeel je in eerste instantie vanuit deze overtuigingen. Dat wordt in het verhaal hierboven prachtig aangetoond. Maar anders dan in de hierboven beschreven anekdote, hoeft het niet verkeerd te zijn. Overtuigingen zijn soms heel nuttig en prettig. De twee centrale vragen die je jezelf bij overtuigingen kunt stellen, zijn: is het waar (de overtuiging) en, zit hij in de weg. Zo ja, verander hem!
Dus als een situatie je niet bevalt, wat doe je dan? Je verandert wat, waardoor er een effect optreedt, maar echt tevreden ben je niet. Of erger, na verloop van tijd zit je weer met of in de zelfde situatie. Wat je wilt is een doorbraak. Een doorbraak die de situatie die je niet bevalt echt oplost.  Daarvoor is anders kijken nodig. Anders dan je geleerd hebt, anders dan je overtuigingen je voorschrijven. Je overtuigingen opzij zetten, of ze omzetten in andere overtuigingen. Dat helpt. Want vaak draaien we in een kringetje rond en als je wat verandert om dat te doorbreken hoor je al gauw zeggen, dat het ‘oude wijn in nieuwe zakken’ is. En dat klopt ook. Door anders te kijken, bijvoorbeeld door de het eens om te draaien, ga je anders doen, daardoor ga je je anders gedragen en krijg je een ander resultaat. Een doorbraak!
Toen ik hoorde dat ik tegen hem moest boksen, dacht ik, da’s een slechte loting voor mij. Na een half uurtje dacht ik: nee, da’s een slechte loting voor hem!
(Regilio Tuur, bokser, na de sensationele KO-zege in Seoul in 1988 op wereldkampioen Kelcie Banks).

3 reacties op “Stephen Covey 2, overtuigingen en… doorbraken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *